Waarom

Voor de 21e keer organiseert Milieufront Omer Wattez Leievallei een boomplantactie. Dit doen we in samenwerking met de gemeentebesturen van Deinze en Zulte. Dit jaar draait het opnieuw rond fruitbomen en kleinfruit. Appel, peer, perzik, pruim, kers, walnoot, framboos, aalbes, kruisbes, braambes, ze zitten allemaal in het aanbod. Wist je dat er diverse subsidies te bekomen zijn voor aanplant van hoogstammen? Kijk daarvoor in onze brochure.

Wij bieden ook laagstammen aan. Al promoten we vooral de aanplant van hoog- en halfstammen. Wie echter over onvoldoende plaats hiervoor beschikt kan via de aanplant van een laagstam toch fruit uit eigen tuin plukken.

Nieuwe fruitbomen aanplanten is heel belangrijk, niet alleen om eigen vers fruit te kunnen plukken, maar ook voor je gezondheid en ons klimaat! Bomen nemen immers heel wat CO2 en fijn stof op. Zij zuiveren dus de lucht, wat goed is voor het klimaat en voor onze gezondheid. Maar ze zorgen vooral ook voor schaduw tijdens de hete zomers die wij meer en meer kennen!

Met deze actie hopen we dat onze regio opnieuw een aantal boomgaarden rijker wordt. Wij verkiezen waar mogelijk voor hoog- en halfstamfruitbomen. Zij hebben een bijzondere landschappelijke en biologische waarde. Zij zijn meer ziekteresistent en dus minder vatbaar voor infecties. Wie minder ruimte heeft, kan nog altijd de aanplant van één of meerdere hoog- of halfstammen overwegen, of desnoods enkele laagstammen. En vergeet natuurlijk niet dat je na enkele jaren in je eigen tuin lekker vers sappig fruit kan plukken.

Sinds 2016 is ons aanbod uitgebreid met zaden voor een bloemenweide. Bijen en vlinders, maar ook tal van andere insecten, hebben het heel moeilijk om te overleven. Met een bloemenweide, hoe klein ook, geef je deze soorten een duwtje in de rug. Meer info hierover in de brochure fruitbomen 2018 en op de pagina ‘bloemenweide‘.

Advertenties